Oliwa z oliwek a sztuczki producentów – na co uważać podczas zakupów

Treść strony

Wartość oliwy z oliwek – nie tylko w kuchni

Oliwa z oliwek od wieków jest wartościowym elementem kuchni śródziemnomorskiej, słynącym z pozytywnego wpływu na zdrowie. Zawiera naturalne przeciwutleniacze, witaminę E oraz jednonienasycone kwasy tłuszczowe, korzystnie wpływające na układ krążenia i poziom cholesterolu. Niestety, popularność tego złotego płynu sprawiła, że na rynku pojawiło się wielu producentów stosujących sprytne triki, czesto wprowadzające konsumentów w błąd.

Wybór dobrej jakości oliwy z oliwek nie jest taki prosty jak mogłoby się wydawać, dlatego warto poznać sztuczki wykorzystywane przez producentów oraz wyposażyć się w wiedzę, która ochroni nas przed kiepskim zakupem.

Najczęściej stosowane triki producentów oliwy z oliwek

Mylące nazwy i etykiety

Producenci bardzo chętnie wykorzystują niewiedzę klientów. Opakowania często prezentują oliwę jako “oliwa extra virgin”, “włoska oliwa z oliwek” czy “product of Italy”, podczas gdy zawartość wcale nie musi być wysokiej jakości czy nawet włoskiego pochodzenia. Warto wiedzieć, że:

  • “Virgin” a “Extra Virgin” – Oliwa extra virgin to najwyższa klasa, tłoczona na zimno, z pierwszego tłoczenia. Z kolei “virgin” oznacza już niższą jakość.
  • “Pure”, “Light” – Takie oznaczenia często kuszą na półkach, ale tak zwana oliwa “pure” czy “light” to w rzeczywistości mieszanka różnych oliw, czasem nawet rafinowanych.

Kraj pochodzenia – nie wszystko jest takie, jak się wydaje

Zwracając uwagę na etykietę, łatwo dać się nabrać widząc wizerunki włoskich czy greckich krajobrazów. Tymczasem na odwrocie małym druczkiem może znaleźć się informacja, że oliwa pochodzi z różnych krajów UE bądź spoza niej i została jedynie butelkowana, a nie wyprodukowana, we Włoszech.

Termin przydatności i data tłoczenia

Rzadko która butelka oliwy zawiera informację o dacie tłoczenia. Normą jest termin przydatności, jednak dla jakości oliwy dużo ważniejszy jest moment jej wyprodukowania. Im świeższa oliwa, tym lepszy smak i więcej wartości odżywczych.

Przechowywanie i opakowanie

Dobrej jakości oliwa powinna być przechowywana w butelkach z ciemnego szkła, które chronią ją przed światłem, a tym samym utratą wartości odżywczych. Plastikowe butelki czy jasne, przeźroczyste szkło pozwalają promieniom łatwo przeniknąć do środka, przez co oliwa szybciej traci świeżość.

Jak wybrać dobrą oliwę z oliwek? Praktyczny poradnik zakupowy

Analiza etykiety – na co zwrócić uwagę?

Oznaczenie klasy oliwy

Szukaj wyrażenia “Extra Virgin Olive Oil”, ponieważ jest to najwyższy standard. “Extra Virgin” informuje nas, że oliwa została wyprodukowana metodą tłoczenia na zimno, bez użycia substancji chemicznych, a poziom kwasowości nie przekracza 0,8%.

Składniki i kraj pochodzenia

Najlepsza oliwa zawiera wyłącznie “100% oliwa z oliwek extra virgin”. Sprawdź, czy na etykiecie podano kraj produkcji oraz czy znajduje się informacja “produkt z pierwszego tłoczenia”.

Certyfikaty jakości

Warto szukać oznaczeń pochodzących od uznanych instytucji, świadczących o jakości i regionie pochodzenia, np. DOP (Denominazione di Origine Protetta, Chroniona Nazwa Pochodzenia) albo PGI (Chronione Oznaczenie Geograficzne).

Konserwacja i przechowywanie po zakupie

Po zakupie oliwy z oliwek najlepiej przechowywać ją w ciemnym, chłodnym miejscu, z dala od źródeł ciepła i światła. Najwygodniejsze do przechowywania są oryginalne butelki z ciemnego szkła lub puszki. Pamiętaj, aby szczelnie zamykać opakowanie po każdym użyciu.

Cena a jakość

Nie zawsze musi być najdrożej, jednak jeżeli spotkasz litr oliwy z oliwek extra virgin w bardzo niskiej cenie, bądź ostrożny. Produkcja dobrej jakości oliwy jest kosztowna, więc podejrzanie tania oferta powinna budzić wątpliwości.

Czy istnieje sposób na domowe rozpoznanie dobrej oliwy?

Choć nie da się w domowych warunkach przeprowadzić laboratoryjnych testów, możesz kierować się kilkoma zmysłowymi wskazówkami:

  • Smak i aromat: Oliwa extra virgin powinna mieć wyczuwalną „ostrą” nutę, lekko gorzki smak i aromat kojarzący się ze świeżą trawą, zielonym jabłkiem, pomidorem czy karczochem.
  • Barwa: Kolor nie zawsze świadczy o jakości, ale najlepsze oliwy są zwykle złocisto-zielone.
  • Świeżość: Z czasem oliwa traci aromat i właściwości, dlatego po otwarciu najlepiej zużyć ją w ciągu maksymalnie 2-3 miesięcy.

Podsumowanie

Rynkowe półki uginają się od butelek z napisem “Extra Virgin”, jednak nie każda z nich spełnia standardy gwarantujące najwyższą jakość. Uważna lektura etykiet, wybór opakowań z ciemnego szkła oraz zwracanie uwagi na kraj pochodzenia to podstawowe zasady, które pomogą wybrać najlepszą oliwę dla siebie. Dzięki tej wiedzy unikniesz zakupowych pułapek i zadbasz o to, by Twoja kuchnia zawsze wzbogacona była autentycznym, zdrowym smakiem oliwy z oliwek.