Wstęp Oliwa z oliwek od wieków stanowi fundament zdrowej kuchni śródziemnomorskiej, nie tylko ze względu na wyjątkowy smak, ale przede wszystkim wartości odżywcze i dobroczynny wpływ na organizm. Wybierając oliwę, coraz więcej osób zwraca uwagę na jej pochodzenie i jakość. W morzu dostępnych produktów kluczowe znaczenie mają certyfikaty oraz oznaczenia jakości, które pomagają odróżnić prawdziwie wartościową oliwę od mniej szlachetnych alternatyw.
W niniejszym artykule wyjaśniamy, jakie certyfikaty i oznaczenia warto znać, aby mieć pewność, że kupujemy produkt najwyższej klasy.
Czym są oznaczenia PDO i PGI na oliwie z oliwek? Jeśli jesteś miłośnikiem kuchni śródziemnomorskiej albo po prostu świadomie wybierasz wysokiej jakości produkty spożywcze, z pewnością spotkałeś się z tajemniczymi skrótami „PDO” oraz „PGI” na etykietach oliwy z oliwek. Oznaczenia te nie są przypadkowe i niosą za sobą konkretne znaczenie, a przede wszystkim gwarancję jakości oraz pochodzenia produktu. Dowiedz się, dlaczego są tak bardzo cenione w branży spożywczej, co oznaczają w praktyce i jak pomagają wybrać oliwę naprawdę wyjątkową.
Wprowadzenie do oznaczeń geograficznych Oliwa z oliwek stanowi nieodłączny element kuchni śródziemnomorskiej. Jej jakość i smak mogą się jednak bardzo różnić w zależności od pochodzenia i metody produkcji. Właśnie z tego powodu istotne są oznaczenia geograficzne, które pomagają konsumentom w wyborze produktów spełniających określone standardy. W artykule przyjrzymy się dwóm głównym rodzajom oznaczeń geograficznych: PDO (Chroniona Nazwa Pochodzenia) oraz PGI (Chronione Oznaczenie Geograficzne).
Czym są oznaczenia PDO i PGI? PDO - Chroniona Nazwa Pochodzenia PDO (ang.